Julkalendern: Tjuvarnas jul 2011

Varje dag till 24 december kommer vi att ge er länka till filmklippen av 24 avsnitt.
Efter klockan 19.00 tom 25 januari kan ni se varje avsnitt.

Avsnitt 1 av 24
Avsnitt 2 av 24
Avsnitt 3 av 24
Avsnitt 4 av 24
Avsnitt 5 av 24
Avsnitt 6 av 24
Avsnitt 7 av 24
Avsnitt 8 av 24
Avsnitt 9 av 24
Avsnitt 10 av 24
Avsnitt 11 av 24
Avsnitt 12 av 24
Avsnitt 13 av 24

Avsnitt 14 av 24

Nu är det äntligen jul igen på Barnkanalen och Bolibompa

Inför årets julkalenderInför årets julkalender

Som vi har längtat! Nu är december månad här och med den SVT:s Julkalender.

I år är det Tjuvarnas jul och serien utspelar sig i slutet av 1800-talet. I centrum står Kurre, en ficktjuv i den ökända tjuvligan Klappsnapparna. En dag står ett övergivet barn med en lapp i näven utanför Kurres kyffe. Det är hans okända dotter Charlie.

Redan klockan 06.00 varje morgon kan man se avsnitten här. Och precis som förra året kommer vi också att teckenspråksgestalta varje avsnitt.

- Vi arbetar ständigt med att öka tillgängligheten av våra program och i detta arbete är program riktade till barn oerhört viktiga. Det känns helt rätt att kunna erbjuda denna tjänst just på svt.se eftersom det är där många av våra unga tittare finns, säger Safa Safiyari, programbeställare för Barn på SVT.

 

Vad tycker du – vilken är den bästa julkalendern genom åren?


Fullspäckat schema i Bolibompastudion



Skulle ditt barn vilja hälsa på i Bolibompastudion?

Om du, som väldigt många andra föräldrar, svarade ja på den frågan men inte vet hur eller när eller något annat om detta så ska du läsa vidare.

Det är nämligen så att vi inte kan ta emot några fler besökare än de vi bokat in just nu, eftersom våra guidade turer är helt fullbokade en lång tid framöver. Många har mailat in för att få reda på när man kan boka igen och svaret är för tillfället att vi inte vet.

- Vi vet att intresset är väldigt stor, men först efter nyår kan vi ge mer besked om när man kan tänkas boka upp sig igen, säger Peter Larsson på SVT Kommunikation, som ansvarar för att boka in våra guidade turer i SVT-huset.

Håll utkik här för vidare information nästa år.


Dokumentärserie från SVTB på filmfestival

En stund med LeonardoEn stund med Leonardo

Från 15-18 november visas några av Barnkanalens dokumentärer upp i Barcelona.

Det är sex kortfilmer ur SVT:s barndokumentärserie En stund med som har valts ut för att visas vid den internationella barnfilmsfestivalen FIAB.

I varje film möter publiken en 4-5-åring i en vardaglig stund i livet. Kolla in på programmets egen sida på svt.se/barn så kan du själv se avsnitten.

Regissörer för de sex filmerna är Nikolina Gillgren, Tove Jonstoij och Benjamin Wolff.

Klicka här för mer information om den internationella barnfilmsfestivalen FIAB (The Barcelona International Audiovisual Festival).

En stund med sänds på måndagar klockan 18.25 i Barnkanalen.


Producenten svarar på era kommentarer

Vi har fått in många kommentarer efter det förra blogginlägget om vår dokumentärserie En stund med och det avsnitt som sändes i Barnkanalen och Bolibompa samma dag.

Ni har hört av er både via bloggen, Facebook och mail och vi tycker att det är väldigt kul att ni tycker till. Vi finns ju här för att vi snabbt ska kunna interagera med er. Därför kommer här ett svar från producenten till avsnittet En stund med Leonardo.

”Hej!

Ni tar alla upp en viktig fråga i era kommentarer.

Vi diskuterade just detta när vi gjorde denna film. Förskolan Stella Nova där filmen är inspelad är en väldigt medveten förskola som arbetar aktivt med både genusfrågor och frågor om etnicitet och som även används i fortbildning just när det gäller förskolans läroplan.

Det är en viktig diskussion ni tar upp och en diskussion som behöver föras i många forum, hos oss som gör barnprogram, hos föräldrar och pedagoger. I filmen berättar vi om hur barnen på Stella Nova har valt att presentera sig själva och sin verksamhet för en grupp pedagoger som kommer på studiebesök. Förskolan får många besök från både Sverige och andra länder för att man är intresserad av hur de jobbar bland annat med frågor om lärande, identitet och barns egna drivkrafter. Barnen har bland annat valt att dansa för besökarna.

I gruppen som vill dansa breakdance finns både pojkar och flickor. Det är inte så lätt att se, men en av hip-hop-dansarna är Laura, som ville vara klädd i svart huvtröja och jeans. I gruppen som vill dansa arabisk dans är det flickor, en liten grupp av alla förskolans flickor har detta som sitt stora intresse och det har skapat nyfikenhet hos alla barn på arabisk kultur och stolthet hos de barn som har arabisk bakgrund.

Som vi ser det visar filmen dansglädje och stolthet över den egna förskolan och över den danskultur man älskar. Vi ser att det finns en möjlighet att diskutera genusperspektiv i detta, men det skiljer egentligen inte denna film från till exempel film från en förskola där de flesta flickor vid jultid väljer att vara lucior och de flesta pojkar hellre är tomtar eller stjärngossar. Det är en svår avvägning att å ena sidan inte förstärka stereotyper, och att å andra sidan visa barnens egna preferenser eller passioner.

Samma fråga finns ju inrymd i många flickors passion för rosa, eller i många pojkars fascination för till exempel lasersvärd och slagsmål i Star Wars-lekar.”

Hälsningar/

Tove Jonstoij, producent


Ny sitcom i SVTB med monster i källaren

Vinjett Jag och mina monsterVinjett Jag och mina monster

Om du känner dig obekväm med några skelett i garderoben kanske du tänker om när du ser vad familjen Carlson har i källaren: tre monster!

Jag och mina monster är en nyinköpt humorserie som vi visar exklusivt på webben en vecka före ordinarie sändningstid i SVT Barnkanalen. Redan klockan 00.00 imorgon, söndag, kan du se det första avsnittet här.

Vill du se programmet i Barnkanalen sänds det lördagar klockan 19.00 med start 19 november.


En dag på Bolibompa

Det är ett stort maskineri som ligger bakom Bolibompa-sändningarna innan de kommer ut i tv-rutan. Men ett roligt sådant! Monica Åhlén, projektledare för Bolibompa berättar om hur en dag kan se ut på Bolibomparedaktionen:

Monica, projektledare Bolibompa.

- Redan när jag kommer halv nio till TV Huset i Stockholm blinkar sändningslampan utanför studio 3.

Dagens första pass är redan igång. Eftersom Bolibompa sänder varje morgon och kväll året runt så producerar vi tre sändningstillfällen per vardag för att också täcka in lördag söndag, då vi normalt inte arbetar.

Bolibompastudion.

Robin vår produktionsassistent har som alltid varit först på plats. Han har slumpat fram ”Dagens Grattis ” fixat kläderna i skåpet till klädracet och plockat fram den s k ”små rekvisitan ”. Jag går in i kontrollrummet. Cecilia som är dagens sändningsproducent har just räknat ned till nästa insats.

Tisdag: Klädrace med JuliaTisdag: Klädrace med Julia

Programledare Julia redo för klädracet.

Tobias vid ljudbordet drar igång ljudjingeln till klädracet, Sven som sköter ljuset idag, sitter inne i studion vid sitt ljusbord för att lättare kunna följa Julia med ljuset i uppställningen. Jag förstår att det är ”Raye” på kameran. Det är ett roligt men tufft arbete att vara Bolibompa fotograf. Vi använder alltid en kamera och det betyder att fotografen måste vara mycket rörlig och skicklig att parera skärpan eftersom våra programledare använder hela vår stora dekor.( Den tiden är sedan länge förbi då programledaren satt still bakom ett skrivbord och presenterade programmen.)

Jag hör Stina, redaktören på golvet, diskutera något med Cecilia via fyrtråden. Det råder ett effektivt lugn. Varje produktionspass är max tre timmar och det går inte att dra över, eftersom det då drabbar nästa gäng som skall in i studion. Jag smyger ut och går in på redaktionen.

Där är redan full aktivitet, Jimmie, också sändningsproducent förbereder körschemat inför morgondagen.

Kalle, redaktör och Lovisa, programledare.

Lovisa och hennes redaktör Kalle går igenom dagens brevskörd. En stor låda full med teckningar. Det är flera programledare som har inskick just nu. Lovisa har till exempel bett om självporträtt. Alla brev och alla teckningar läses och beundras. Eva sorterar och svarar på tittar mejl och scannar in teckningarna till webben. Barnen har alldeles tydligt gått igång på helg konferensen som Yankho är ”chef ” för och som sändes härom fredagen. Markus och Isabel trodde det var en älg konferens

Yankho och Markus, programledare.

… Nu kommer det massor med teckningar på älgar till helgchefens ”förtvivlan”…

Dags för konferens!Dags för konferens!

Hela helggänget sitter vid det stora bordet med kaffemuggar och manusanteckningar och går igenom kommande inspelning med sin redaktör Isabelle. Älgen nej helgen, skall kunna mätas av barnen hemma, också på webben förstås. En ”Helgometer ”skall alltså byggas..

Isabel och Markus, programledare.

 

Måndag: Veckans roliga historia med FarzadMåndag: Veckans roliga historia med Farzad

Farzad sitter och screenar programmen som han skall presentera på sin måndag om fjorton dagar. Han skriver ned vad programmen handlar om och gör ett utkast till på- och avannons. Kan han använda något i programmen till sin ”egen tid”? Hans tema nu är ”Atelje Bolibompa” och han visar hur man kan inspireras av allt det man ser omkring sig . Det är få som vet, men alla programledare tittar på allt de skall visa och skriver själva sina manus. Barnen skall känna att programledaren tittar tillsammans med dem på filmerna vi visar. De tre redaktörerna är stöd och regi i studion och bollplank i manusarbetet.

Vår produktionsledare och ekonom Ann-Mari, sitter och går igenom fakturor och förattesterar dem. Hon skall straxt på möte med gruppcheferna för foto, ljus och ljud för att börja planera jul produktionen.

Maria, producent.

Maria, vår producent och jag sätter oss i den röda soffan på redaktionen för att förbereda oss inför styrgruppsmötet i morgon. Där träffar vi b l a högsta ledningen för Barnkanalen och vår programchef för frågor som enbart rör Bolibompa.

Nu kommer Emma och slår sig ned tillsammans med barnet som är medverkande gäst i nästa produktionspass. Barnet är expert på att göra dammopp hundar. Det passar perfekt för Isabel som har startat en Hundklubb på söndagar !

Emma, castare.

Emma är vår castare och besöker regelbundet förskolor och skolor för att hitta medverkande barn som kan vara med i vår studio här i Stockholm. Många, många barn vill vara med, men det är viktigt att barnet har något att visa eller lära ut, det räcker inte att bara komma. Ibland letar vi efter någon som kan något speciellt, ibland bygger vi historien i studion runt ett barns unika berättelse, som till exempel nu idag med ”Damm mopp hunden”.

Ingrid och Isabel gör golvmoppshundarIngrid och Isabel gör golvmoppshundar

Nu kommer också Rasmus vår rekvisitör, in och slår sig ned i soffan. Han behöver ok på att köpa in en ny monitor (TV ) till studion där vi visar vår webb. Den vi har är gammal och färgerna går inte att ställa in optimalt.

Plötsligt hörs ett brak och glada skratt från rummet bredvid. Desi håller på att provbygga en ny uppfinning till Hemliga Klubben, Bolibompas förkväll på fredagar. Frida som är manusförfattare och producent, testar uppfinningen för fullt och har nu hamnat i en hög på golvet bland kartonger och wellpapp. Vi halar skrattande fram Frida, det är alltid omväxlande och kul på jobbet !

Frida, manusförfattare och producent.

Så är det dags för webbmöte. Maria går iväg med våra tre webbredaktörer. Som producent har Maria överblick och ett finger med i allt innehåll i Bolibompa, i TV eller datorskärmen.

Våra webbredaktörer Erik, Klas och Mikael är tekniskt skickliga och det är underbart att se dem omsätta tillsynes omöjliga idéer till lättåtkomlig webb. De sitter självklart på redaktionen och de publicerar nya klipp varje dag, också flera webbunika som vår inslagsproducent Olof spelar in med programledarna och sedan redigerar.

Nu kommer Johan! Som vanligt sänder han direkt klockan 18:00 på torsdagen. Ullis kvällens sändningsproducent går ut på baksidan av studion, där vi har vår lilla uteplats. Johan satte några potatisar i en kruka i våras och nu är det dags att skörda dem.

Johan och Dina plockar upp potatisenJohan och Dina plockar upp potatisen

Barnen har röstat på webben så jag vet att potatisarna skall ugnsbakas. Det tekniska är lite knepigare utomhus så alla ljudingångar måste kontrolleras. Johan kommer säkert att ringa upp något barn som vill säga något om potatisarna och då får det inte gå fel.

De flesta på redaktionen drar hemåt nu…

Jag dröjer mig kvar i kontrollrummet för att se sändningen gå igång. Fem, fyra, tre, två: Där är vinjetten igång! Vår fina gröna drake är i luften ! Jag ser Johan glad, lugn och beredd i kamerans monitor, Vår vinjett är 25 sekunder lång och trots att jag sett den tusentals gånger kan jag känna hur den ”lyfter” mig, nu är det äntligen dags:

Bolibompa !

….Pssst…Här kan du se alla vi som jobbar med Bolibompa!

Hälsningar, Monica


Maria Montazami skapar total fan-kaos

Maria Montazami skapade kaosMaria Montazami skapade kaos

Imorgon träffar Malin Olsson den superpopulära hollywoodfrun Maria Montazami. Snacka om kaos när hon gick runt på gatorna i Stockholm.

Foto: SVT

Kolla in när Malin och Maria bland annat gör mumsiga cupcakes ihop i Fredagkväll med Malin i SVT Barnkanalen klockan 19.40.


”Kan vi inte få leka med dockorna i fred?”

Dafo är tillbaka med nya lekar – och nya dockor!

Första säsongen av Dafo slutade med att Olof och Svens hemlighet var nära att avslöjas av barnen i kvarteret. Maskerade till två byggnadsarbetare tar de nu med stor iver och lust fram sina dockor igen.

Hur ska det gå? Får de leka i fred?

Olof och Sven stövlar in på arbetsplatser och skolor, överallt där det känns spännande att leka. Problemet är att någon som kallar sig Matte också vill vara med och leka med sin docka.

 

På torsdag klockan 18.30 är Dafo tillbaka i Barnkanalen.


Inspelningen av Folkoteket 4 är i full gång

Ilona på inspelning.

Våra programledare Siri, Oscar och Senay kommer att få träffa bland annat en präst, en skogsarbetare och en sophanterare i nästa säsong av Folkoteket.

Här kan du redan nu tjuvkika på lite bilder från programmen:

Oscar och sophanteraren Peter pratar om glasåtervinning.

Siri och prästen Lasse i minneslunden.

Senay får testa att köra en trädskördare.

 

Första programmet sänds måndag 16 januari klockan 18:30.


Äntligen djursöndag i Barnkanalen

En liten rävunge räddas av viltvårdarna i SOS Vilda djur.

Gillar dina barn djur?

Det gör vi också.

Därför avslutar vi varje vecka med Djursöndag i Barnkanalen där vi får frossa i härliga djurprogram.

Allt om djur och Ponnyakuten får nu sällskap av vår nya serie SOS Vilda djur som sänds klockan 19.00 ikväll. Här får vi följa ett gäng viltvårdare som räddar vilda djur. Vi får följa med på räddningsaktioner för både stora och små djur.

Trailer ikväll (söndag)Trailer ikväll (söndag)

 

Vilket/vilka djur är dina barns favoriter?


En vanlig dag på Bolibomparedaktionen

Produktionsassistenten Robin funderar över om han ska tacka ja till Julias förslag ”du får hundra spänn om du har på dig den här kodräkten resten av dagen”…

P.S. Han tackade nej under förevändningen ”det går ju inte att andas i den”. D.S.

Swingfly möter Calypsokung från Minimello

Calypsokungen Starman från Minimello 2010 får besök av Swingfly från stora Melodifestivalen. Lyssna in när de rockar tillsammans här ovan.

Här nere kan ni höra orginallåten ”Calypsokung” med Starman från Minimello 2010.

Starman "Calypsokung"Starman "Calypsokung"

På fredag klockan 18.30 är det dags för årets upplaga av Minimello i Barnkanalen.


Amy Diamond möter förra årets vinnare

Mia och Pia vann Minimello 2010 med låten ”Bom Bom Bom”. Se här ovan när Amy Diamond får en exklusiv träff med de båda stjärnorna. Här nere kan ni lyssna på låten.

Mia & Pia med "Bom bom bom"Mia & Pia med "Bom bom bom"

På fredag klockan 18.30 är det dags för årets upplaga av Minimello i Barnkanalen.


Hjärnkontoret-Beppe berättar om sitt kall

Hjärnkontorets nya programledare Benjamin ”Beppe” Singer berättar om sina tankar och känslor kring programmets kanonstart nu i höst.

Hej på er!

Det har nu gått drygt fem veckor sedan vi sände första avsnittet av Hjärnkontoret för denna säsong. Tittarsiffrorna har varit helt otroliga och det är helt fantastiskt roligt för mig som aldrig jobbat som programledare förut. Oavsett vad man än jobbar med är det viktigt att få någon slags feedback på hur man utför sitt jobb och jag känner mig stolt och lycklig över att det är så många av er som uppskattar programmet.

Jag har ett kall, ett ”mission”, med det här programledarjobbet. När jag själv gick i skolan hade jag det väldigt svårt att sitta still i skolbänken och ta till mig det som lärarna försökte förmedla. Detta har resulterat i att jag under många år haft ett kunskapsmässigt mindervärdeskomplex.

Mitt värsta ämne var matte. Jag vågade aldrig räcka upp handen på lektionerna, dels för att jag var rädd för att svara fel och dels för att jag inte fick den uppmuntran från mina lärare som säkerligen misstog min oro för ignorans. Jag misslyckades totalt med matten under gymnasieåren och gick ut med väldigt dåliga slutbetyg. Jag bestämde mig för att röra mig så långt bort från matematiken därefter och hamnade i restaurangbranschen. Men någonstans längst bak i huvudet fanns det ständigt något som påminde mig om att jag hade en ouppklarad dust med mina ”fiender” – algebra, geometri, statistik mm.

23 år gammal bestämde jag mig för att sätta mig på KOMVUX och en gång för alla sluta fred med min nemesis. Vår lärare var underbar, han såg oss för dem vi var och förstod att vi alla hade en historia att berätta och att detta genom åren påverkat oss och våra studieresultat. Det första provet med honom som vi gjorde fick jag ett G på och jag minns det än som om det vore igår – jag rusade hem med tårar i ögonen och skrek av glädje att jag klarat av ett matteprov.

Därefter gick det rakt uppåt, jag avklarade tre års mattestudier på ett år och fick ett MVG på den sista kursen. Sen kände jag mig modig nog att ta mig an något jag alltid drömt om – plugga kemi och bli brottsplats- undersökare som de coola männen och kvinnorna i CSI. Efter jag avslutat mina studier ville slumpen att jag skulle få jobb som lärare i kemi och matte! När jag äntligen lyckades behärska tekniken kring matematiken insåg jag att det inte lika mycket har med IQ att göra som med självförtroende och att våga fråga. Det såg jag som ett gyllene tillfälle att få hjälpa unga slippa gå igenom den ångestfyllda tid som så många upplever i onödan.

Att våga fråga är nyckeln till all kunskap i den värld vi lever i. Och det vågar man göra först när man känner sig bekväm med sig själv och den omgivning man befinner sig i. Vår uppgift som lärare/föräldrar/programledare är att försöka hjälpa de unga så gott det går med detta. INGEN elev/tittare får glömmas bort, även de som sitter längst bak i klassrummet och aldrig säger något. Jag vet att detta låter som en utopi i undervisningssammanhang – men man måste ju sträva! På mina kemilektioner exempelvis gick jag aldrig in i förhoppning att göra kemister av mina elever. Vi hade en bestämd ”dagordning” att följa, en kursplan att hålla oss till men fokus på lektionen låg på att skapa en trevlig stämning där alla känner sig trygga, lugna och underhållna.

Detta får jag fortsätta med nu, fast i ett mycket större klassrum. Jag är oerhört tacksam och ödmjuk inför denna uppgift och hoppas att jag kan inspirera unga att våga vara sig själva och ta reda på saker.

Så knyt era nävar och säg:

VÅGA FRÅGA!”

/Beppe

 

Se Hjärnkontoret i Barnkanalen tisdagar klockan 18.45.


Månadens namnsdagar - oktober 2011

Nu på bloggen kan du skriva ut månaden oktober namnsdagar från 1 oktobert 2011 kl 8.00.
Klicka här för att komma till förra månadens namnsdagar 2011. Oktober!
Även orginala namn och Bolibompanamnsdagar har vi skrivit in.

RSS 2.0