Producenten svarar på era kommentarer
Vi har fått in många kommentarer efter det förra blogginlägget om vår dokumentärserie En stund med och det avsnitt som sändes i Barnkanalen och Bolibompa samma dag.
Ni har hört av er både via bloggen, Facebook och mail och vi tycker att det är väldigt kul att ni tycker till. Vi finns ju här för att vi snabbt ska kunna interagera med er. Därför kommer här ett svar från producenten till avsnittet En stund med Leonardo.
”Hej!
Ni tar alla upp en viktig fråga i era kommentarer.
Vi diskuterade just detta när vi gjorde denna film. Förskolan Stella Nova där filmen är inspelad är en väldigt medveten förskola som arbetar aktivt med både genusfrågor och frågor om etnicitet och som även används i fortbildning just när det gäller förskolans läroplan.
Det är en viktig diskussion ni tar upp och en diskussion som behöver föras i många forum, hos oss som gör barnprogram, hos föräldrar och pedagoger. I filmen berättar vi om hur barnen på Stella Nova har valt att presentera sig själva och sin verksamhet för en grupp pedagoger som kommer på studiebesök. Förskolan får många besök från både Sverige och andra länder för att man är intresserad av hur de jobbar bland annat med frågor om lärande, identitet och barns egna drivkrafter. Barnen har bland annat valt att dansa för besökarna.
I gruppen som vill dansa breakdance finns både pojkar och flickor. Det är inte så lätt att se, men en av hip-hop-dansarna är Laura, som ville vara klädd i svart huvtröja och jeans. I gruppen som vill dansa arabisk dans är det flickor, en liten grupp av alla förskolans flickor har detta som sitt stora intresse och det har skapat nyfikenhet hos alla barn på arabisk kultur och stolthet hos de barn som har arabisk bakgrund.
Som vi ser det visar filmen dansglädje och stolthet över den egna förskolan och över den danskultur man älskar. Vi ser att det finns en möjlighet att diskutera genusperspektiv i detta, men det skiljer egentligen inte denna film från till exempel film från en förskola där de flesta flickor vid jultid väljer att vara lucior och de flesta pojkar hellre är tomtar eller stjärngossar. Det är en svår avvägning att å ena sidan inte förstärka stereotyper, och att å andra sidan visa barnens egna preferenser eller passioner.
Samma fråga finns ju inrymd i många flickors passion för rosa, eller i många pojkars fascination för till exempel lasersvärd och slagsmål i Star Wars-lekar.”
Hälsningar/
Tove Jonstoij, producent