Pysselfeber!

Vi får in sååå många frågor om pyssel, både från barn och vuxna, så i och med säsongsstarten för Philofix kände vi att vi nog får ta och hugga tag i programledaren Philomène Grandin och få litet svar inför den kommande premiären.

Philomène, vad händer i det första avsnittet av Philofix?
- Jag dunkar i tårna och blir väldigt arg, men det är jättebra för då kommer jag på bra pyssel man kan göra när man är arg. Bland annat dunkar jag sönder en LP-skiva och meckar till något fint av en sardinburk…

Vad får vi mer se för pyssel i den nya säsongen?
- Ja, du… Det är ju cirka 50 nya pyssel, så det är grymt många…
Några av mina allra bästa pyssel kommer ni få se, bland annat hur man kokar mask och korv (jättegott!) och hur man gör superfina ägg hur lätt som helst.

Har du själv något favoritpyssel?
- Schabloner, billiga pyssel, ägg är roligt för man kan göra så mycket med dem.
Annars gillar jag både äckliga slibbiga pyssel och vackra pyssel. Decoupage är trolleri! Snurran jag gjorde av en CD-skiva snurrade grymt bra…Oj, jag kan komma på tusen pyssel jag älskar.

Hur kommer du på alla idéer?
- Jag letar idéer nästan hela tiden. När jag reser eller går på stan håller jag ögonen alltid öppna. Det allra mesta hittar jag på nätet, några uppfinner jag själv och många hittar jag i böcker eller får tips från kompisar till.

Är det något du vill hälsa de som tittar på Philofix?

- Vi syns i höst, pyssla järnet!!!

Här kan du se programmet då det sänts, och hitta beskrivningar på pyssel.

Philofix har premiär måndag 3 oktober kl. 18:30 på SVTB.


Kampen mot ondskan fortsätter!

Livläkarens fångeLivläkarens fånge

Fredagen den 30 september är det dags för nya äventyr då Barda drar igång sin femte säsong. I en värld fylld av magi, befolkad av alver och hober, utspelar sig en saga där bara fantasin sätter gränser.

Mörka moln har dragit in över äventyrslandet Barda. Någon har förgiftat drottningen och nu måste Karl snabbt försöka hitta ett motgift. I första avsnittet möter vi Samuel Hultén från Löberöd och Emelie Brånstedt från Anderslöv som rollspelare. Spelledare är Karl Ytterberg.

Karl, vad har vi att vänta i den nya omgången av Barda?

- Det blir litet mer storskaligt än tidigare, vi tar verkligen i från tårna. Man kan också förvänta sig några riktigt oväntade vändningar….

Vilken blir den största utmaningen för barnen som deltar?

- Den största utmaningen i år blir nog i valet mellan det onda och det goda, eller kanske till och med svårigheten i att kunna skilja det onda från det goda.

Hur ska man vara för att klara av utmaningarna i Barda?
- Alla utmaningar i Barda är olika, men ofta försöker spelledaren samla ihop de som passar bäst för varje uppdrag. Det finns nog ingen speciell persontyp man ska vara, men en allmän sorts attityd kan vara bra – att man är lyhörd och öppen för nya idéer. Och i rollen är det viktigt att vara både modig och ärlig.

Av 3500 sökande tjejer och killar valdes tjugo ut för att bli årets äventyrare.

Barda säsong 5 har premiär fredag 30 september kl. 19:15.

Barnen på bilden är

Vill du bli en Barda-karaktär? Här kan du klista in ditt ansikte och bli Bardas mäktigaste bågskytt!


Följ med hem till Vicki!

På fredagar kl. 18:00 får vi hänga med Vicki i hennes show med nykomponerad live-musik och fokus på de lite mindre barnen. Alla är välkomna hem till Vicki som älskar fredagar! Då ska man mysa till det lite extra, äta gott, sjunga dansa och ha skoj.

Kryddan Pettersson

 

Med hjälp av Vicki (Viktoria Johansson) och de musikaliska kockarna (Anders Johansson piano, Daniel Lindblom gitarr, Henrik Bjerndell bas och Henrik Johansson trummor) får barnen där hemma sjunga med, dansa, lösa rimproblem och ”Gissa kryddan”! I kryddhyllan i köket står Kryddan (Kryddan Pettersson) som med ledtrådar hjälper barnen och tittarna att komma fram till vilken krydda han är för dagen.

 

Maria Frejd

Dessutom kommer dansfröken Maria Frejd och lär ut en dans. Vi träffar även Manne Manet och Mange Magnet, två lustiga figurer som löser problem som barn kan fundera på, till exempel vad som händer om man får ont i en tand.

Fredag 30 september kl. 18:00 är det premiär för Hos Vicki.

Vicki och bandet. Foto Martin Magntorn


Den itusågade Kaninen

Se den itusågade kaninen ikvällSe den itusågade kaninen ikväll

Daniel och Kaninen i Den itusågade Kaninen är tillbaka, med kappsäcken full av magiska trolleritrick! Det trollas med både små och stora saker, vi får lära oss nya trick i trolleriskolan och får också hänga med på en magisk historieresa. Sikta in er på en magisk halvtimme för hela familjen!

Och du vet väl att du kan lära dig trolleritrick i Den itusågade Kaninens trolleriskola?

Trolleriskolan hittar du här.

Den itusågade Kaninen visas torsdag 22 september kl. 18:45.


Premiär för Hjärnkontoret

Hej Beppe…

…snart kör Hjärnkontoret igång igen! Vad är nytt för i år?

- Vi behåller de klassiska momenten, som frågelådan, men vi kommer också att köra nya inslag. Ett handlar om att testa tittarnas förmåga att uppfatta saker och ting, det kommer bl.a. att handla om synvillor. Hemma i tv-soffan kommer man att kunna bli lurad…

Vi kommer också att låta uppfinningarna ha en ganska betydande roll genom säsongen. Tanken är att engagera tittarna mer, vi vill att de ska vara en aktiv del av programmet.

Sedan ska vi försöka ta oss till platser dit våra tittare inte kan ta sig själva, så de får uppleva exklusiva platser – allt ifrån megastora fartyg till att kolla om en människa kan sväva i luften. Det kommer också handla om datoranimeringar, skattgömmor…och papegojor!

Du är ju ny programledare, hur känns det att leda programmet?

- Det känns ärorikt och framför allt viktigt! Hjärnkontoret har ju i många år uppskattats av sådana som är intresserade av teknik och natur…men på grund av min bakgrund, jag var inte så duktig i de här ämnena själv, tycker jag att det är viktigt att göra det mer tillgängligt även för dem som inte tycker att det är självklart.  Jag har jobbat som lärare i flera år och undervisat i ämnen som jag själv misslyckats i på gymnasiet; matte och kemi. Mitt sätt att förklara saker och ting bygger på att jag själv ska förstå. Jag tycker att det är viktigt att någon med min bakgrund får synas. Att folk kan förstå att det är okej att inte förstå! Det är okej att inte vara bäst i klassen. Jag kommer att hjälpa tittarna att våga fråga, för det är nyckeln till allt, att man faktiskt vågar fråga. Det har jag kämpat mycket med gällande mina elever.

Ni efterlyser ju uppfinningar – har ni fått in några ännu?

- Det har vi! Det är kul, vi har fått alltifrån små till stora uppfinningar! Det visar att det här är något som inspirerar alla, både yngre och äldre barn, både tjejer och killar. Det är roligt att det intresserar så många! Man behöver inte vara fysiker eller kemist för att uppfinna, eller ha toppbetyg i matten. Det viktiga är att ha en tanke och köra på den. Att våga vara sig själv och utforska sådant man tycker är intressant. Och vi vill ju självklart ha in ännu fler uppfinningar, så fortsätt att skicka in!

Hur känns det inför premiären?

- Skitläbbigt! Det är ett viktigt jobb jag fått och jag ska göra mitt absolut bästa. Hoppas att fler kommer våga titta på Hjärnkontoret med mig, och hoppas tittarna kommer att klara av min skånska dialekt… Sedan är det ju inte bara mig det handlar om, bakom mig finns ju en väldigt duktig redaktion med redaktör, fotograf, redigerare etc. – de gör ett minst lika bra jobb. Vi är många som vill att detta ska bli väldigt bra och uppskattat!

Hjärnkontoret har premiär tisdag 27 september kl. 18:45


Skedpenna – den ultimata lösningen

Detta inlägg tillhör: Hjärnkontoret

Har du tänkt på vad jobbigt det är att spela luffarschack och äta glass samtidigt?

Ossian har klurat på problemet med att behöva byta mellan pennan och skeden varje gång man ska göra ett drag eller ta en ny sked glass, och kommit på lösningen…

Här får du se den ultimata lösningen på problemet!

Hjärnkontoret har ju haft en efterlysning ute för att få in uppfinningar till programmet, och oj vad bra idéer det är som kommit in!

Kolla in alla smarta uppfinningar här!

Har du också en uppfinning som du vill visa upp?

Här kan DU skicka in din film.


Att leva med hjärtfel

På torsdag är det säsongspremiär för barndokumentärserien Barn på Sjukhus.

I första avsnittet träffar vi Hampus, 11 år som är från Staffanstorp. Hampus föddes med ett ovanligt hjärtfel, som läkarna först inte visste hur de skulle klara av. Men efter många undersökningar, sjukhusvistelser och operationer kan Hampus idag leva ett näst intill vanligt liv. Hans hjärtproblem gör dock att han blir lättare trött än andra barn och måste åka elrullstol för att förflytta sig längre sträckor. I övrigt kan Hampus göra nästan allt som hans kompisar kan göra.

Hallå Hampus!…

…hur kom det sig att du kom med i Barn på sjukhus?

- SVT fick kontakt med mig via sjukhuset i Lund som jag brukar vara på. Jag tyckte att det var viktigt att vara med eftersom programmet tidigare inte haft med något hjärtbarn, och det föds tre hjärtbarn om dagen. Därför kändes det viktigt att berätta min historia.

Hur påverkar det dig att ha hjärtfel?

- Jag orkar inte lika mycket och länge som andra, men jag tänker inte så mycket på det faktiskt.

Hur var det att bli filmad?

- Roligt! Jag glömde kameran snabbt. En grej var lite jobbigt, det var att en undersökning som vanligtvis tog en halvtimme plötsligt tog fyra timmar för att vi skulle filma alltihop!

Hur känns att programmet ska sändas?

- Roligt!

Vem kommer du att titta på tv med när programmet sänds?

- Jag vet inte om jag kommer att titta på programmet när det sänds. Jag har redan tittat på det flera gånger, både med familj, släkt och med klassen!

 

På torsdag 15 september kl. 18:30 är det säsongsstart, då följer vi med Hampus till skolan, på EKG-undersökning på sjukhuset och på elbilshockey!


Sommarlovs fenpin

Här kommer en hälsning från Sommarlovsredaktionen, till dig som väntar på en fenpin:
- Det har varit fantastiskt många som velat ha fenpins under sommaren, och det tycker vi är jättekul! Men tyvärr har det också lett till att vårt lager har tagit slut. Vi väntar på ny leverans och skickar fenmärken så snart vi kan till er som önskat detta.

Vi kommer tyvärr inte kunna ta emot fler nya förfrågningar om märken.

Många hälsningar från Sommarlov.


Hur går det till då ni spelar in?

Det är många som frågar hur det egentligen går till då vi spelar in program. Linda Fridh är reporter på programmet Barn på sjukhus, en dokumentärserie där vi får följa barn som lever sitt liv med olika sorters sjukdomar. Hon berättar om ett intensivt och roligt inspelningsarbete som kan leda till en viss saknad när det är slut.

Fotograf: Malin Björkman-Widell

Linda, vilka barn kommer vi att träffa under den här säsongen av Barn på sjukhus?

Den här hösten kommer ni att få träffa åtta härliga barn från olika delar av landet! Hampus, Josefine, Anton, Hanna, Holger, Johanna, Tim och Samuel lever alla med någon form av sjukdom eller funktionshinder. Trots de begränsningar som deras sjukdomar eller funktionshinder kan innebära, så är det fina att de i mångt och mycket lever och gör samma saker som andra barn. I höst kommer tittarna att få veta mer om hur det är att ha hjärtfel, Downs syndrom, diabetes, hörselskada, blödarsjuka, migrän och jordnötsallergi.

Hur går det till då ni gör programmet?

Vi har först ringt och skrivit till olika sjukhus, skolor, föreningar och människor som arbetar med barn. Ibland händer det även att barn skriver direkt till oss och berättar om sig själva eller om sin sjukdom. På det sättet har vi kommit i kontakt med olika barn och familjer. Därefter brukar vi åka och träffa barnen hemma hos dem för att höra om de skulle vilja vara med i programmet och vad de i så fall skulle vilja berätta om sig själva och sina liv. Om allt stämmer, brukar vi sedan filma i tre till fyra dagar. Det är långa intensiva dagar då vi följer barnen hemma, i skolan, på sjukhuset och på någon fritidsaktivitet. Första dagen brukar vi göra en lång intervju. Det betyder att vi sätter oss ner och pratar, jag ställer frågor och barnen berättar, och så filmar vi det pratet. Sedan fortsätter vi att filma när barnen och familjerna gör olika saker till exempel cyklar, bakar eller rider. Det brukar bli många tagningar och en hel del skratt! Barnen brukar känna sig som filmstjärnor när inspelningen är över. För oss brukar det alltid kännas lite tomt när vi har filmat klart och ska åka tillbaka till tv-huset. Vi har ju tillbringat så mycket tid med barnen och har fått vara med om att lära känna dem och deras universum. För oss återstår det då att titta igenom allt material som vi har filmat. Därefter klipper vi ihop de bästa scenerna och läser in texterna som ska vara med i programmen.

- Brukar ni få några reaktioner på filmerna som visas?

Det är ett väldigt uppskattat program som ofta hela familjen tittar på. Det är många som känner igen sig själva eller som känner någon som har en liknande sjukdom eller funktionshinder. De flesta tycker att det är bra att man får lära sig mer om olika sjukdomar och funktionshinder eftersom många känner någon som lever med det på ett eller annat sätt. Vissa av barnen som är med i serien blir nästan som idoler eller förebilder för andra barn.

- Barn på sjukhus är ett program som många barn tittar på – varför tror du att det är så?

Jag tror att det finns ett stort behov hos barn av att få se hur andra barn och familjer lever sina liv. Det gäller både när det handlar om det som är roligt i ens liv och det som kan vara svårt eller allvarligt. Barnen som är med i serien har alla sina speciella erfarenheter av livet och de har mycket att berätta för andra barn om hur man kan tackla olika svårigheter. Alla går vi igenom svåra saker eller blir sjuka någon gång, men barnen i ”Barn på sjukhus” vet hur det är att förhålla sig till en sjukdom hela tiden och har ofta varit mycket på sjukhus. Jag tror andra barn är väldigt intresserade av att höra om vad det innebär och hur man klarar av det. Jag tror också att det finns en nyfikenhet på det som är annorlunda. Vi är ju alla olika på något sätt, mer eller mindre. Men när vi lär känna varandra och får kunskap om olikheterna, så finns det mycket som även gör oss lika och som vi kan dela.

 

Barn på sjukhus är tillbaka torsdag 15 september kl. 18:30.


Hjärnkontoret efterlyser uppfinningar!

Snart drar ju Hjärnkontoret igång igen, och då behöver Beppe nya uppfinningar!

Visst är klockan, telefonen och kylskåpet väl kända uppfinningar, men vi vet att det finns massor av andra smarta idéer där ute som bara väntar på att bli upptäckta, stora som små!

Har du uppfunnit något som du vill dela med dig av? Hör av dig till Hjärnkontoret då!

Här kan du läsa om hur man gör för att skicka in sin uppfinning.

 

Hjärnkontoret har premiär 27 september kl. 18:45.


Premiär för Elias, Noah och Joline

Elias är tillbaka, den här gången med lillebror Noah och bästa kompisen Joline!

Klockan 18:00 ikväll är det säsongspremiär i Bolibompa. Om du vill kolla en annan tid kan du även se programmet här efter sändningen.


Bästa vännen söker deltagare

Är ditt barn fött någon gång mellan 2003 och 2005?

Och har hon eller han ett husdjur att sköta, och kanske vill vara med i ett program och berätta om detta? I så fall kan det vara läge att söka till Bästa vännen!

Bästa vännen är ett nytt djurprogram med Klara Zimmergren (från Djursjukhuset) som sänds i Barnkanalen våren 2012.

Just nu och fram till 12 september kan man ansöka om att vara med i programmet.

Här hittar du information om hur man söker.


Stora beslut på Lilla Aktuellt


Hela gänget på Lilla Aktuellt.

Lilla Aktuellt är Sveriges enda nyhetsprogram för barn och unga. Målgruppen är främst de som är mellan åtta och tolv år, och redaktion för Lilla Aktuellt får dagligen ta beslut om hur och vad man ska rapportera om i sina nyhetssändningar för den målgruppen. Och när något katastrofalt händer som t.ex. dåden i Norge är det extra viktigt att man tänker igenom hur man ska berätta om händelsen, det vet Anna Linnér som är redaktör för Lilla Aktuellt.

Anna, hur resonerar ni då det händer en allvarlig händelse t.ex. som dödsskjutningen på Utöya?

- Vi tänker på vilka frågor just vår målgrupp ställer om det som hänt. Och så funderar på vilka bilder vi kan visa och hur vi ska formulera oss så att det blir tydligt och lätt att förstå. När det gäller bilder är vi extra varsamma och väljer bort det som är för otäckt.

Varför är en sådan händelse viktig att berätta om i Lilla Aktuellt?

- Barn vill veta, många är intresserade av nyheter. De läser tidningar, kollar nätet och ser på tv. Lilla Aktuellt är ju ett nyhetsprogram och vi vill och ska berätta om det som händer i Sverige och världen. Vi berättar om hemska nyheter men det är viktigt att göra det på ett sätt så att barnen inte blir mer rädda eller undrande.

Finns det saker ni skulle välja att inte berätta om?

- Ja. Ibland är en nyhet FÖR krånglig för att vi ska kunna berätta om den i vårt ganska korta format. Ett inslag i Lilla Aktuellt är oftast omkring två minuter, det är en stor utmaning att vara begriplig. Men som redaktör gör jag en nyhetsvärdering, på samma sätt som när man jobbar med nyheter för vuxna – Lilla Aktuellt ska alltid ha med nyheter som är relevanta och intressanta för vår målgrupp.

Vilka reaktioner brukar ni få från de som tittar?

- Vi har ofta chattar med tittarna, till exempel ordnade vi en chatt med två systrar som överlevde attacken på Utöya. Och där blev det verkligen tydligt att barn är intresserade av och engagerade i nyhetshändelser. Sedan händer det ganska ofta att – både barn och vuxna – säger ”Äntligen fattade jag den här nyheten!”.

Lilla Aktuellt sänder tis-tors kl. 19:15 och mån-fre kl. 16:00.


Här kan man läsa mer om det som rapporterades från dåden i Norge.

Vill du veta mer om vilka som jobbar på Lilla Aktuellt? Här kan du höra dem berätta själva!

Du vet väl om att du också kan testa dina nyhetskunskaper Lilla Aktuellts sida?


Wild kids – nu är inspelningen igång!

Inspelningen av det efterlängtade Wild kids pågår just nu för fullt i Furuvik utanför Gävle, och de utvalda barnen har många utmaningar se fram emot.

Eftersom ni är många som hör av er med frågor om Wild kids ringde vi upp Victoria Dyring, projektledare för Wild kids för en lägesrapport från inspelningen.

Hej Victoria!..

..vad har deltagarna att se fram emot i år?

– Det är en hel del nyheter för i år, deltagarna får vara med om en ny form av Wild kids. De lever i en viss ovisshet. Man kan säga att det är litet av ett tema i serien, så det är litet annorlunda i år.

Var det många som sökte till programmet?

– Ja, det var fantastiskt många som sökte, över 5000 ansökande i åldern 10-12 år! Vi har intervjuat omkring 500 personer i årets uttagning. De som kom med har ett otroligt äventyr just nu.

Vad kommer att hända i den kommande säsongen?

– Det är väldigt oväntade överraskningar och annorlunda tävlingar i år. Vi kommer att lära känna deltagarna bättre än man gjort tidigare säsonger. Och det blir makalösa priser, mer än så kan jag inte avslöja just nu…

Hur ska man vara för att ha en chans i Wild kids?

– Det gäller att ha olika kvaliteter i tävlingarna, inte bara att man är snabb eller stark. Det är också bra att vara kvicktänkt, klurig eller att snabbt kunna tänka i lag. Det är också oerhört viktigt att till exempel vara en bra kompis!

Inspelningarna av Wild kids håller på till och med lördag. Programmet är planerat att sändas under 2012. Och du vet väl att du redan nu kan spela Wild Kids-spelet? Det hittar du här.


Månadens namnsdagar - augusti 2011

Nu på bloggen kan du skriva ut månaden augusti namnsdagar från 1 september 2011 kl 8.00.
Klicka här för att komma till förra månadens namnsdagar 2011. Augusti!
Även orginala namn och Bolibompanamnsdagar har vi skrivit in.

RSS 2.0